fredag 17 december 2010

God jul ...

... önskar bibblan!

Ha ett härligt jullov nu, allihopa! Vila ordentligt och läs gärna mycket böcker!

(Den fina bilden föreställer Muminfamiljens hus och var en av deltagarna i skolans pepparkakstävling förra året.)

Missa inte LC innan lovet!

Behöver du få tag på läroböcker innan jullovet?
Glöm inte bort att LC är öppet idag 11.30-12.30!













Bilden är lånad från Wikimedia Commons.

onsdag 15 december 2010

Bibblan boktipsar - Johanna Thydells senaste

Många var vi säkerligen som läste Johanna Thydells debutroman I taket lyser stjärnorna och grät och grät över Jennas ofattbart sorgliga situation med en cancersjuk mamma. Thydells senaste roman, Ursäkta att man vill bli lite älskad, lockar snarare till skratt.

Nora Jonasson, en alldeles alldeles vanlig sjuttonåring, har en ovanligt fantastisk och populär bästa vän - Lisa. De har varit oskiljaktiga sedan barnsben, men när Nora blir anklagad för att splittra Lisa och hennes pojkvän Jack, vacklar vänskapen. Nora skulle ju aldrig göra något sådant! Eller, visst skulle hon väl inte det?

Ingenting blir lättare av att Nora blir paria i skolan, eller att hon äntligen får bli tillsammans med den vackre Stoffe, bästa vän till hennes älskade storebror.

Välkommen in i Nora Jonassons huvud, där en får följa med i ett alldeles vanligt kaotiskt vardagsliv och ta del av visheter i form av Noriska ordspråk (exempelvis Skrattar bäst som skrattar snyggast).

Romanen är bitvis galet rolig. Läs, läs, läs!


Bilden är lånad från AdLibris.

tisdag 14 december 2010

Jullovslåna i bibblan!

Kära elever & personal på VGY! Glöm inte bort att du får låna bibliotekets böcker över hela jullovet. Här finns både nytt och gammalt, fakta och romaner, fantasy, deckare, tecknade serier, böcker på svenska och engelska och mycket, mycket annat. Personalhyllan är också full med alla möjliga böcker!

Vi boktipsar gärna. Varmt välkommen!

Christmas decorations 006

Bilden är lånad från Wikimedia Commons.

måndag 13 december 2010

Boktips - Hungerspelen

Om du vill läsa en riktigt, riktigt spännande historia om en mörk framtid så ska du definitivt kolla in Suzanne Collins serie Hungerspelen.

I ett USA efter katastrofen råder stora skillnader mellan fattiga och rika då landet - kallat Panem - är uppdelat i olika distrikt där man har väldigt olika möjligheter att försörja sig. I det fattiga distrikt 12 bor sextonåriga Katniss, som tvingas till tjuvjakt för att försöka hålla mat på bordet till sin mor och lillasyster.

Varje år anordnas tävlingen Hungerspelen, som är ett stort massmedialt jippo där två ungdomar från varje distrikt väljs ut som tävlande. Spelen är ett sätt för huvudstaden att straffa distrikten, för att de ska komma ihåg att det är meningslöst att göra uppror mot den rådande ordningen. I direktsänd tv tvingas ungdomarna sedan slåss mot varandra till endast en överlevare finns kvar. Vinnaren får rikedomar och mat. Och livet i behåll.

När lillasystern blir utvald, tar Katniss frivilligt hennes plats och förbereder sig för brutala overkligheten i Hungerspelen. Tyvärr blir Peeta, bagarens son som alltid varit så snäll mot henne, också utvald. De finner stöd hos varandra, trots att de vet att endast en av dem kan gå levande ur spelen.

Konceptet med själva Hungerspelen leder tankarna till både offentliga avrättningar och pryglingar genom historien, gladiatorspelen under Romartiden och den moderna tidens dokusåpor.

Att läsa Hungerspelen är som att få en adrenalininjektion, men den väcker också många tankar om hur mänskligheten fungerar.

Hungerspelen fortsätter med Fatta eld och Revolt. Låna dem i bibblan!

torsdag 2 december 2010

Skräddarsydda boktips på Lunds stadsbibliotek!

Med tjänsten BookDesire kan du få skräddarsydda boktips digitalt via Lunds stadsbibliotek.


Välj först bland genrer som exempelvis fantasy, historiska romaner och kult. Sedan ställer man in andra kriterier som rör ingredienser (ex mycket kärlek, våldsamt, vardagligt) och bokens form (kort, lång, lättläst, svårläst).

Du läser mer om böckerna du hittar genom att klicka på dem. Självklart kan du komma hit till ditt eget skolbibliotek både för att få boktips och för att låna böcker du hittar via denna sajt.

En jättesmart & rolig tjänst!