måndag 13 december 2010

Boktips - Hungerspelen

Om du vill läsa en riktigt, riktigt spännande historia om en mörk framtid så ska du definitivt kolla in Suzanne Collins serie Hungerspelen.

I ett USA efter katastrofen råder stora skillnader mellan fattiga och rika då landet - kallat Panem - är uppdelat i olika distrikt där man har väldigt olika möjligheter att försörja sig. I det fattiga distrikt 12 bor sextonåriga Katniss, som tvingas till tjuvjakt för att försöka hålla mat på bordet till sin mor och lillasyster.

Varje år anordnas tävlingen Hungerspelen, som är ett stort massmedialt jippo där två ungdomar från varje distrikt väljs ut som tävlande. Spelen är ett sätt för huvudstaden att straffa distrikten, för att de ska komma ihåg att det är meningslöst att göra uppror mot den rådande ordningen. I direktsänd tv tvingas ungdomarna sedan slåss mot varandra till endast en överlevare finns kvar. Vinnaren får rikedomar och mat. Och livet i behåll.

När lillasystern blir utvald, tar Katniss frivilligt hennes plats och förbereder sig för brutala overkligheten i Hungerspelen. Tyvärr blir Peeta, bagarens son som alltid varit så snäll mot henne, också utvald. De finner stöd hos varandra, trots att de vet att endast en av dem kan gå levande ur spelen.

Konceptet med själva Hungerspelen leder tankarna till både offentliga avrättningar och pryglingar genom historien, gladiatorspelen under Romartiden och den moderna tidens dokusåpor.

Att läsa Hungerspelen är som att få en adrenalininjektion, men den väcker också många tankar om hur mänskligheten fungerar.

Hungerspelen fortsätter med Fatta eld och Revolt. Låna dem i bibblan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar