... önskar bibblan! Ha ett fantastiskt jullov nu, kära VGY:are!
(P.S. Det finns en bibliotekarie på plats igen 2 januari.)
torsdag 22 december 2011
Bibblan tackar för julklappen ...
... som väntade på lånedisken! Du, kära "Socker-Conny-tomte", anar inte hur glad jag blev av detta ... Tack!
onsdag 21 december 2011
Julpyntad skola!
Etiketter:
Bara roligt,
God jul,
Händer i skolan,
Högtider,
Pynt
tisdag 20 december 2011
Pepparkaksarkitekter
Det var verkligen genomgående hög kvalitet på årets pepparkakshus! Jättevackra och välgjorda.
1:a pris gick till Vasilijkatedralen (Moskva).
2:a pris hamnade hos ett japansk Shinto-tempel.
3:e pris togs hem av de som skapat Villa Rotonda (Vicenza).
Parthenon (Aten).
Stockholms stadsbibliotek.
Colosseum (Rom).
Fågelboet (Beijing).
1:a pris gick till Vasilijkatedralen (Moskva).
2:a pris hamnade hos ett japansk Shinto-tempel.
3:e pris togs hem av de som skapat Villa Rotonda (Vicenza).
Parthenon (Aten).
Stockholms stadsbibliotek.
Colosseum (Rom).
Fågelboet (Beijing).
Boktips inför julen!
NADEEM ASLAM, Den förspillda vakan
En långsam berättelse om Afghanistan där Aslam genom noga utvalda karaktärer ger oss en skiss av landets moderna historia. Vi följer en engelsk läkare som länge varit gift med en muslimsk kvinna; en rysk kvinna som söker efter spår av sin bror, som var soldat i Röda armén. En amerikansk CIA-agent. En ung afghansk man, indragen i terroristverksamhet. En liten tråd i taget nystas upp och får oss att se hur dessa personers öden hänger ihop. Språket är så vackert.
LENA EINHORN, Siri
Som en biografi fast i romanform berättas här om Siri von Essens stormiga romans och äktenskap med litteraturlegenden August Strindberg. Ett förhållande som stred mot samtidens alla konvenanser och som hade potential att bli ett modernt, jämställt konstnärsäktenskap – men som slutade med olycka.
HORACE ENGDAHL, Cigaretten efteråt
Essä eller aforism – spelar ingen roll. Det är elegant formulerade reflexioner över tidsandan och människors beteenden, inklusive hans egna. Engdahl är kritisk till vetenskapen i allmänhet och till den förment exakta naturvetenskapen i synnerhet. Han skriver naturligtvis också om konst, litteratur och musik. Han sågar bloggarna, han är kritisk till feminismen. Han är framför allt mycket rolig och underhållande. Flera av hans slutsatser kan upphöjas till tänkespråk. Årets julklappsbok!
ANNA FREDRIKSSON, Sommarhuset
Eva har inte haft någon kontakt med sina yngre syskon på många år. När hennes mamma oväntat dör måste hon träffa Anders och Maja vid begravningen. Snart är syskonen inbegripna i en bitter arvstvist. Eva som har stått mamman väldigt nära ser det som självklart att hon ensam ska ta över mammans älskade sommarhus i skärgården, men syskonen vill sälja så fort som möjligt. Evas trygga punkt i tillvaron är hotad.
ELLY GRIFFITHS, Flickan under jorden
Ruth Galloway, nästan 40 år, är i alla bemärkelser en stadig kvinna, egensinnig och med stor integritet. Hon bor ensam i en liten men trivsam stuga vid havet i östra England och arbetar som lektor i rättsmedicinsk arkeologi. En dag ringer poliskommissarie Harry Nelson. Han har funnit ett flicklik i närheten av Ruths stuga och ber om hennes hjälp. En spännande deckarhistoria som utspelas i ett magiskt men inte ofarligt marsklandskap. Boken är den första i en serie om Ruth Galloway som privatdetektiv.
BARBRO HEDVALL, Vår rättmätiga plats
Översiktligt och ändå detaljerat skildrar journalisten Hedvall kvinnornas kamp för rösträtt i Sverige, med både inblickar i svensk politik och utblick mot resten andra delar av kvinnorörelser runt om i västvärlden. Med inbjudande layout och ett väldigt rikt bildmaterial, är detta ett måste för bokhyllan!
YVONNE HIRDMAN, Den röda grevinnan
En biografi av historikern Hirdman om hennes mor, Lottie, som växer upp som bokhandlardotter ibland annat Rumänien och England och sedan gifter sig med en kommunistisk greve och flyttar till Moskva. Hon upplever Första världskriget i Weimanberlin, arbetar som kommunistisk spion och hamnar slutligen i Sverige på 50-talet. Men vem var hon? Hirdman blandar historiska källor och personliga reflektioner i en skildring är fragmentarisk och oklar, men också tydlig och engagerande.
LLOYD JONES, Att tro på Mister Pip
På en bortglömd ö i Stilla havet i ett litet samhälle lever människor i sina enkla hus på det som havet och regnskogen ger dem. I berättelsens nu är ön i kläm mellan två olika grupper av gerillagäng. Det finns spår av kolonimaktens intrång, bl a i form av öns enda viting, Mr Watts, som ikläder sig rollen som byns lärare när ingen annan finns. Hans kunskapsbrister är många, men en sak verkar han kunna väl: Charles Dickens. Han läser Lysande utsikter (i princip den enda boken som existerar på ön) för barnen, flera gånger på rad. När boken förstörs försöker de tillsammans återskapa romanen, mening för mening. Och magi uppstår.
MATS JONSSON, Mats kamp
Jonsson fortsätter att nedteckna sitt liv i denna senaste grafiska självbiografi. Mats och Viktoria försöker skapa sig ett liv i Stockholm och går från liten lägenhet centralt och vuxenliv till småbarnsföräldraskap och livskriser. Svart, sorgligt och hoppfullt om Livet.
JENNY JÄGERFELD, Här ligger jag och blöder
En ungdomsbok som belönades med Augustpriset 2010. Temat utgörs av en komplicerad mor-dotter-relation. Hela sitt liv har Maja längtat efter mammans närhet och kärlek. Nu är Majas föräldrar skilda och i vanlig ordning åker hon till Norrköping för att umgås med sin mamma. Men mamman dyker aldrig upp. Var är hon? Det är gripande och ofta roligt berättat. Berättelsen har mycket att säga både till unga och gamla.
LOKA KANARP & C/M EDENBORG, Hungerhuset
Som en spansk skräckfilm berättas här om två systrar vantrivs hos sina fosterföräldrar. De ger sig ut i den djupa skogen och finner där ett förfallet ödehus, som lockar dem men vill dem illa. Suggestiv grafisk skräckberättelse tecknad av Kanarp, som tidigare imponerat med Pärlor & patroner – 60 historiska kvinnoporträtt.
JONAS KARLSSON, Spelreglerna
Vi var många som föll för Karlssons första två novellsamlingar, som var liksom vardagliga men lite skeva. Denna skevhet utforskars vidare i nya samlingen, som dock inte är lika jämn som de tidigare. Novellen Fakturan gör dock läsningen väl värd!
MORGAN LARSSON, Radhusdisco
Vi får följa Morris från skolstarten i slutet av sjuttiotalet och genom högstadiet. Platsen är Trollhättan, där den allmänna devisen är: ”Alla vägar bär till Saab”. Tidsmarkörerna finns med, men alla över 16 år kan känna igen sig i beskrivningarna av kamratrelationer, lärare, första kärleken … ja den tid som innebar många smärtsamma och underbara debuter. Det är en ljus ungdomsskildring, ofta mycket rolig.
BARBRO LINDGREN, Ingenting hände, två gånger”Bomberna faller och faller i Afghanistan och här sitter jag och gläds åt min lilla betongpadda.” Glädje är det annars ont om i den här lilla, sparsmakade boken. Det är snarare en ganska dyster samling betraktelser över livets förgänglighet, sett från ett krypin i Glömminge på Öland. Författarens lilla krokbenta hund eller tuppen på gården får tjäna som utgångspunkt för existentiella funderingar.
HARUKI MURAKAMI, Norwegian wood
Som medelålders hör huvudpersonen plötsligt boktitelns Beatles-låt spelas från flygplanets högtalare och bortträngda minnen från ungdomen drabbar honom med förödande kraft. Läsaren förs bakåt i tiden. Det är en lugn och samtidigt känsloladdad berättelse om Torus komplicerade kärleksförhållande till två kvinnor. Allt utspelas i Japan, men det vimlar av referenser till västerländsk musik, litteratur och film.
AUDREY NIFFENEGGER, Själens osaliga längtan
Tvillingarna Elspeth och Edie har inte haft mycket kontakt med varandra i sina vuxna liv. Men när Elspeth dör efterlämnar hon sin fina Londonlägenhet till Edies tvillingdöttrar, Valentina och Julia. Här undersöks den klaustrofobiska relationen mellan tvillingarna och hur deras liv vävs ihop med det förflutna och med grannarna i huset, som ligger precis vid kyrkogården Highgate. Allting övervakas av mostern Elspeth, som spökar i lägenheten. Välskriven, något morbid historia med ovanliga karaktärer och oväntade vändningar.
AUDREY NIFFENEGGER, The Night Book Mobile
En ovanlig och något makaber liten grafisk historia om en ung kvinna som under en nattlig promenad finner en bokbuss som visar sig innehålla allt hon, och bara hon, någonsin läst. Hennes liv blir sedan fokuserad kring läsning och kring att finna denna bokbuss igen.
FERNANDO PESSOA, Orons bok
Verket bygger på Pessoas efterlämnade dagboksanteckningar, funna efter författarens död 1935, endast 47 år gammal. ”En magnifik samling textfragment” bestående av korta dagboksanteckningar till längre litterära utkast med existentiella reflektioner kring stort och smått. Om denne idag berömde portugisiska författare har sagts att han på något sätt vänder verkligheten ut och in.
JESSICA SCHIEFAUER, Pojkarna
Väl värd sitt Augustpris berättar författaren en historia om Bella, Momo och Kim, tre flickor på gränsen till pubertet och tonårsliv. Av en slump finner de en växt, vars nektar tillåter dem att byta kön under nattimmarna. Här undersöks genusordningen i det slutna sociala rum som är tonåringars liv. Hur kön och identitet spelar in i varandra och hur gemenskaper och sociala band byggs upp.
MATS STRANDBERG & SARA BERGMARK ELFGREN, Cirkeln
En vardaglig högstadiemiljö i den lilla staden Engelfors blir fonden för magiska händelser då sex tonårstjejer alla börjar upptäcka att de har olika övernaturliga förmågor. De visar sig vara häxor och en kamp för livet mot en än så länge oklar ondska tar sin början. De unga kvinnorna tvingas mötas över sociala gränser och överbygga sina fördomar för att kämpa tillsammans mot hotet. Hyllad av DN!
LIV STRÖMQUIST, Ja till Liv!
Från A till Ö bjuder Strömquist på ett argt, politiskt ABC och diskuterar ämnen som svensk politik, nazism, feminism, queer och kulturkändisar. Politisk satir av en av de skarpaste serietecknarna i landet.
AMANDA SVENSSON, Välkommen till den här världen
Tre unga människor i Köpenhamn. Alla tre söker blint efter något som kan lösa deras ångest, hitta en mening med livet, hitta kärleken, hitta sig själva. Det är en poetisk berättelse som ofta byter perspektiv, allt nedtecknat i ett rasande tempo. En språkekvilibrist håller i pennan!
GOD LÄSJUL
önskar Maggi & Fia
En långsam berättelse om Afghanistan där Aslam genom noga utvalda karaktärer ger oss en skiss av landets moderna historia. Vi följer en engelsk läkare som länge varit gift med en muslimsk kvinna; en rysk kvinna som söker efter spår av sin bror, som var soldat i Röda armén. En amerikansk CIA-agent. En ung afghansk man, indragen i terroristverksamhet. En liten tråd i taget nystas upp och får oss att se hur dessa personers öden hänger ihop. Språket är så vackert.
LENA EINHORN, Siri
Som en biografi fast i romanform berättas här om Siri von Essens stormiga romans och äktenskap med litteraturlegenden August Strindberg. Ett förhållande som stred mot samtidens alla konvenanser och som hade potential att bli ett modernt, jämställt konstnärsäktenskap – men som slutade med olycka.
HORACE ENGDAHL, Cigaretten efteråt
Essä eller aforism – spelar ingen roll. Det är elegant formulerade reflexioner över tidsandan och människors beteenden, inklusive hans egna. Engdahl är kritisk till vetenskapen i allmänhet och till den förment exakta naturvetenskapen i synnerhet. Han skriver naturligtvis också om konst, litteratur och musik. Han sågar bloggarna, han är kritisk till feminismen. Han är framför allt mycket rolig och underhållande. Flera av hans slutsatser kan upphöjas till tänkespråk. Årets julklappsbok!
ANNA FREDRIKSSON, Sommarhuset
Eva har inte haft någon kontakt med sina yngre syskon på många år. När hennes mamma oväntat dör måste hon träffa Anders och Maja vid begravningen. Snart är syskonen inbegripna i en bitter arvstvist. Eva som har stått mamman väldigt nära ser det som självklart att hon ensam ska ta över mammans älskade sommarhus i skärgården, men syskonen vill sälja så fort som möjligt. Evas trygga punkt i tillvaron är hotad.
ELLY GRIFFITHS, Flickan under jorden
Ruth Galloway, nästan 40 år, är i alla bemärkelser en stadig kvinna, egensinnig och med stor integritet. Hon bor ensam i en liten men trivsam stuga vid havet i östra England och arbetar som lektor i rättsmedicinsk arkeologi. En dag ringer poliskommissarie Harry Nelson. Han har funnit ett flicklik i närheten av Ruths stuga och ber om hennes hjälp. En spännande deckarhistoria som utspelas i ett magiskt men inte ofarligt marsklandskap. Boken är den första i en serie om Ruth Galloway som privatdetektiv.
BARBRO HEDVALL, Vår rättmätiga plats
Översiktligt och ändå detaljerat skildrar journalisten Hedvall kvinnornas kamp för rösträtt i Sverige, med både inblickar i svensk politik och utblick mot resten andra delar av kvinnorörelser runt om i västvärlden. Med inbjudande layout och ett väldigt rikt bildmaterial, är detta ett måste för bokhyllan!
YVONNE HIRDMAN, Den röda grevinnan
En biografi av historikern Hirdman om hennes mor, Lottie, som växer upp som bokhandlardotter ibland annat Rumänien och England och sedan gifter sig med en kommunistisk greve och flyttar till Moskva. Hon upplever Första världskriget i Weimanberlin, arbetar som kommunistisk spion och hamnar slutligen i Sverige på 50-talet. Men vem var hon? Hirdman blandar historiska källor och personliga reflektioner i en skildring är fragmentarisk och oklar, men också tydlig och engagerande.
LLOYD JONES, Att tro på Mister Pip
På en bortglömd ö i Stilla havet i ett litet samhälle lever människor i sina enkla hus på det som havet och regnskogen ger dem. I berättelsens nu är ön i kläm mellan två olika grupper av gerillagäng. Det finns spår av kolonimaktens intrång, bl a i form av öns enda viting, Mr Watts, som ikläder sig rollen som byns lärare när ingen annan finns. Hans kunskapsbrister är många, men en sak verkar han kunna väl: Charles Dickens. Han läser Lysande utsikter (i princip den enda boken som existerar på ön) för barnen, flera gånger på rad. När boken förstörs försöker de tillsammans återskapa romanen, mening för mening. Och magi uppstår.
MATS JONSSON, Mats kamp
Jonsson fortsätter att nedteckna sitt liv i denna senaste grafiska självbiografi. Mats och Viktoria försöker skapa sig ett liv i Stockholm och går från liten lägenhet centralt och vuxenliv till småbarnsföräldraskap och livskriser. Svart, sorgligt och hoppfullt om Livet.
JENNY JÄGERFELD, Här ligger jag och blöder
En ungdomsbok som belönades med Augustpriset 2010. Temat utgörs av en komplicerad mor-dotter-relation. Hela sitt liv har Maja längtat efter mammans närhet och kärlek. Nu är Majas föräldrar skilda och i vanlig ordning åker hon till Norrköping för att umgås med sin mamma. Men mamman dyker aldrig upp. Var är hon? Det är gripande och ofta roligt berättat. Berättelsen har mycket att säga både till unga och gamla.
LOKA KANARP & C/M EDENBORG, Hungerhuset
Som en spansk skräckfilm berättas här om två systrar vantrivs hos sina fosterföräldrar. De ger sig ut i den djupa skogen och finner där ett förfallet ödehus, som lockar dem men vill dem illa. Suggestiv grafisk skräckberättelse tecknad av Kanarp, som tidigare imponerat med Pärlor & patroner – 60 historiska kvinnoporträtt.
JONAS KARLSSON, Spelreglerna
Vi var många som föll för Karlssons första två novellsamlingar, som var liksom vardagliga men lite skeva. Denna skevhet utforskars vidare i nya samlingen, som dock inte är lika jämn som de tidigare. Novellen Fakturan gör dock läsningen väl värd!
MORGAN LARSSON, Radhusdisco
Vi får följa Morris från skolstarten i slutet av sjuttiotalet och genom högstadiet. Platsen är Trollhättan, där den allmänna devisen är: ”Alla vägar bär till Saab”. Tidsmarkörerna finns med, men alla över 16 år kan känna igen sig i beskrivningarna av kamratrelationer, lärare, första kärleken … ja den tid som innebar många smärtsamma och underbara debuter. Det är en ljus ungdomsskildring, ofta mycket rolig.
BARBRO LINDGREN, Ingenting hände, två gånger”Bomberna faller och faller i Afghanistan och här sitter jag och gläds åt min lilla betongpadda.” Glädje är det annars ont om i den här lilla, sparsmakade boken. Det är snarare en ganska dyster samling betraktelser över livets förgänglighet, sett från ett krypin i Glömminge på Öland. Författarens lilla krokbenta hund eller tuppen på gården får tjäna som utgångspunkt för existentiella funderingar.
HARUKI MURAKAMI, Norwegian wood
Som medelålders hör huvudpersonen plötsligt boktitelns Beatles-låt spelas från flygplanets högtalare och bortträngda minnen från ungdomen drabbar honom med förödande kraft. Läsaren förs bakåt i tiden. Det är en lugn och samtidigt känsloladdad berättelse om Torus komplicerade kärleksförhållande till två kvinnor. Allt utspelas i Japan, men det vimlar av referenser till västerländsk musik, litteratur och film.
AUDREY NIFFENEGGER, Själens osaliga längtan
Tvillingarna Elspeth och Edie har inte haft mycket kontakt med varandra i sina vuxna liv. Men när Elspeth dör efterlämnar hon sin fina Londonlägenhet till Edies tvillingdöttrar, Valentina och Julia. Här undersöks den klaustrofobiska relationen mellan tvillingarna och hur deras liv vävs ihop med det förflutna och med grannarna i huset, som ligger precis vid kyrkogården Highgate. Allting övervakas av mostern Elspeth, som spökar i lägenheten. Välskriven, något morbid historia med ovanliga karaktärer och oväntade vändningar.
AUDREY NIFFENEGGER, The Night Book Mobile
En ovanlig och något makaber liten grafisk historia om en ung kvinna som under en nattlig promenad finner en bokbuss som visar sig innehålla allt hon, och bara hon, någonsin läst. Hennes liv blir sedan fokuserad kring läsning och kring att finna denna bokbuss igen.
FERNANDO PESSOA, Orons bok
Verket bygger på Pessoas efterlämnade dagboksanteckningar, funna efter författarens död 1935, endast 47 år gammal. ”En magnifik samling textfragment” bestående av korta dagboksanteckningar till längre litterära utkast med existentiella reflektioner kring stort och smått. Om denne idag berömde portugisiska författare har sagts att han på något sätt vänder verkligheten ut och in.
JESSICA SCHIEFAUER, Pojkarna
Väl värd sitt Augustpris berättar författaren en historia om Bella, Momo och Kim, tre flickor på gränsen till pubertet och tonårsliv. Av en slump finner de en växt, vars nektar tillåter dem att byta kön under nattimmarna. Här undersöks genusordningen i det slutna sociala rum som är tonåringars liv. Hur kön och identitet spelar in i varandra och hur gemenskaper och sociala band byggs upp.
MATS STRANDBERG & SARA BERGMARK ELFGREN, Cirkeln
En vardaglig högstadiemiljö i den lilla staden Engelfors blir fonden för magiska händelser då sex tonårstjejer alla börjar upptäcka att de har olika övernaturliga förmågor. De visar sig vara häxor och en kamp för livet mot en än så länge oklar ondska tar sin början. De unga kvinnorna tvingas mötas över sociala gränser och överbygga sina fördomar för att kämpa tillsammans mot hotet. Hyllad av DN!
LIV STRÖMQUIST, Ja till Liv!
Från A till Ö bjuder Strömquist på ett argt, politiskt ABC och diskuterar ämnen som svensk politik, nazism, feminism, queer och kulturkändisar. Politisk satir av en av de skarpaste serietecknarna i landet.
AMANDA SVENSSON, Välkommen till den här världen
Tre unga människor i Köpenhamn. Alla tre söker blint efter något som kan lösa deras ångest, hitta en mening med livet, hitta kärleken, hitta sig själva. Det är en poetisk berättelse som ofta byter perspektiv, allt nedtecknat i ett rasande tempo. En språkekvilibrist håller i pennan!
GOD LÄSJUL
önskar Maggi & Fia
torsdag 15 december 2011
Jullovslåna!
Nobelbesök & Luciatåg!
Måndagen denna vecka bjöd på flera högtidsstunder. Musikelevernas Luciatåg gick av stapeln 8.30 och var väldigt vackert! Den här bibliotekarien skäms inte över att tala om att hon fick en tår i ögonvrån ...
Efter Lussetåget var det dags för det stora Nobelfirandet! Rektor Arne Andersson hälsade välkomna; Dr Ann Fernholm presenterade årets Nobelpristagare i kemi och sedan var det dags för pristagaren själv att stiga upp på scenen - professor Dan Shechtman.
Shechtman var en van talare, roligt och intressant att lyssna på trots att vi från bibblan inte förstod allt om hans fantastiska upptäckt.
Tack alla ni som har kämpat hårt för att få till denna ack så högtidliga dag! Det gjorde ni bra.
Efter Lussetåget var det dags för det stora Nobelfirandet! Rektor Arne Andersson hälsade välkomna; Dr Ann Fernholm presenterade årets Nobelpristagare i kemi och sedan var det dags för pristagaren själv att stiga upp på scenen - professor Dan Shechtman.
Shechtman var en van talare, roligt och intressant att lyssna på trots att vi från bibblan inte förstod allt om hans fantastiska upptäckt.
Tack alla ni som har kämpat hårt för att få till denna ack så högtidliga dag! Det gjorde ni bra.
Etiketter:
Högtider,
Kemi,
Lucia,
Nobelbesök,
Nobelpriset
fredag 9 december 2011
Nya böcker till bibblan, november
Den aktuella nyhetslistan hittar du alltid via skolans hemsida - Biblioteket - Våra böcker - Nyinkommet.
Skönlitteratur
För recensioner - se Svensk bokhandel!
Tomas Bannerhed. Korparna. Augustvinnare 2011!
Horace Engdahl. Cigaretten efteråt. [Essäer]
Uwe Tellkamp. Tornet.
Hans-Eric Ekengren. Andra novellboken.
Moa-Lina Croall. Sen tar vi Berlin.
Fernando Pessoa. Orons bok.
Amanda Lind. Francys evangelium. [Pulp Fiction]
Alex Schulman. Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött.
Cecily von Ziegesar. Med beröm godkänd.
Danielle Steel. Systrar.
Marie-Chantal Long. Vad hatet gör kan ingen fatta. [Ungdom]
Jenny Han. Sommaren jag blev vacker. [Ungdom]
ENGELSKSPRÅKIG SKÖNLITTERATUR
David Nicholls. The understudy.
David Nicholls. Starter for ten.
Julian Barnes. The sense of an ending. [Man Booker Prize 2011]
Anthony Horowitz. Crocodile tears.
Anthony Horowitz. Point blanc.
Anthony Horowitz. Scorpia.
Anthony Horowitz. Ark angel.
Anthony Horowitz. Eagle strike.
Mike Carey. Vicious Circle.
Henry James. The Bostonians.
Leslie Feinberg. Stone butch blues.
Bret Easton Ellis. The rules of attraction.
Evelyn Waugh. Brideshead revisited.
Alica Walker. The color purple.
Doris Lessing. The golden notebook.
Isabel Miller. Patience & Sarah.
Jeanette Winterson. The passion.
Sarah Waters. The night watch.
Mikhail Kuzmin. Wings.
Emma Donoghue. Hood.
E.M. Forster. Maurice.
Patricia McCormick. Sold. Can she ever be free?
Joyce Carol Oates. Black girl white girl.
Sherman Alexie. The absolutely true diary of a part-time indian.
Nadeem Aslam. The wasted vigil.
Graham Gardner. Inventing Elliot.
Beth Kephart. You are my only.
Greg Egan. Oceanic. [SF]
FANTASY
Christopher Paolini. Arvtagaren eller Själavalvet. Arvtagaren del 4.
Christopher Paolini. Inheritance or The vault of souls. Inheritance book 4.
George R.R. Martin. Kungarnas krig.
Knut Larsson. Krokodilstaden.
GRAFISK LITTERATUR - ENGELSK OCH SVENSK
Robert Kirkman. The walking dead. Vol 1 och 2. (Fantasy)
Lotta Sjöberg. Family living. Den ostädade sanningen.
Facklitteratur
ARKITEKTUR
Sally Watson. Building the new millennium.
BIOGRAFIER
Elisabeth Åsbrink. Och i Wienerwald står träden kvar. [Om Otto Ullman] Augustvinnare 2011!
Nigel Nicolson. Portrait of a marriage. [Om Vita Sackville-West]
BOKVÄSEN
Fredrik Strömberg. Mangabiblioteket. Introduktion till den asiatiska seriekulturen.
Paul Gravett. Manga. Sixty years of Japanese comics.
Carina Wolff-Brandt. Konsten att ge ut böcker på eget förlag.
DATA
Peter Jensen. iPad-boken. Allt du behöver veta om din iPad.
DROGER
Johan Anderberg. Cannabusiness. Om konsten att legalisera en drog.
Drogutvecklingen i Sverige 2010. CAN Rapport 125.
Skolelevers drogvanor 2009. CAN Rapport 118.
Narkotikatillgängligheten i Sverige 1988-2009. CAN Rapport 121.
FILM
Mattias Lindeblad. Skräckboken som Gud glömde. [Om skräckfilm]
FÖRETAG
Hanna Dahlström. En svensk tiger. Om Skanska, olja och förintelsen i Amazonas.
GENETIK
Stefan A. Escher. Genetik.
Aaron D. Levine. Cloning.
Jonas Förare (red). Genteknik som tar skruv.
B. Guttman. Genetics.
Jane Maienschein. Whose view of life? Embryos, cloning and stem cells.
Charlotte K. Omoto. Genes and DNA.
Ulf Kristoffersson. Medicinsk genetik. En introduktion.
Marina Cohen. Genetic engineering.
GENUS
Ronny Ambjörnsson. Mansmyter. James Bond, Don Juan, Tarzan och de andra grabbarna.
Susan Faludi. Stiffed. The betrayal of the American man.
Geraldine Brooks. Nine parts of desire.
Steven Petrow's complete gay & lesbian manners.
Martin Duberman. Stonewall.
Valerie Solanas. SCUM Manifesto.
Susan Stryker. Transgender history.
Simon Baron-Cohen. The essential difference.
Richard Wilkinson. The spirit level. Why equality is better for everyone.
John Gray. Men are from Mars, women are from Venus.
Deborah Cameron. The myth of Mars and Venus. Do men and women really speak different languages?
Germaine Greer. The female eunuch.
Keith Stern. Queers in history.
Karla Jay (red). Out of the closets. Voices of gay liberation.
Susan Faludi. Backlash. The undeclared war against American women.
Sally J. Scholz. Feminism.
HISTORIA
Johan Östling. Nazismens sensmoral.
William J. Bernstein. Hur handeln formade världen.
Svante Nycander. Liberalismens idéhistoria.
INTERNET
Fredrik Wass. Domännamn - allt du vill veta om din adress på nätet.
JOURNALISTIK
Gunilla Hultén. Journalistik och mångfald.
LIVSSTIL
Rita Stiens. Skönhet - till vilket pris?
MODE
Christine Bard (red). Kjolen. Frihet eller fängelse?
MUSIK
Mick Wall. Metallica. Terapi, droger och rock'n roll. [En biografi]
Petter , pseud. för Petter Alexis Askergren. Goda dagars magi. [Svensk hiphop]
PSYKOLOGI
Fredrik Praesto. Hypnotisörens hemligheter. Utmana dina begränsningar med hjälp av hypnos.
Fridah Jönsson. Sex, sprit & ätstörningar. Tonåringarnas handbok till föräldrarna.
SAMHÄLLE
Hunter S. Thompson. Hell's Angels. En sällsam och skrämmande legend.
Anders R. Olsson. Att stänga det öppna samhället. Om ett politiskt missbrukat begrepp: personlig integritet.
SVERIGE
Peter Berlin. Xenophobe's guide to the Swedes.
torsdag 1 december 2011
Augustvinnare 2011
Du har väl inte missat årets vinnare av den förnämliga utmärkelsen Augustpriset?
Vi har böckerna i bibblan!
2011 års Augustpris för Årets svenska skönlitterära bok
Korparna av Tomas Bannerhed
2011 års Augustpris för Årets svenska fackbok
Och i Wienerwald står träden kvar av Elisabeth Åsbrink
2011 års Augustpris för Årets svenska barn- och ungdomsbok
Pojkarna av Jessica Schiefauer
Svenska Förläggareföreningens Lilla Augustpris 2011
Kärlekssvetten av Cathrine Bengtsson, Lund
Vi har böckerna i bibblan!
2011 års Augustpris för Årets svenska skönlitterära bok
Korparna av Tomas Bannerhed
2011 års Augustpris för Årets svenska fackbok
Och i Wienerwald står träden kvar av Elisabeth Åsbrink
2011 års Augustpris för Årets svenska barn- och ungdomsbok
Pojkarna av Jessica Schiefauer
Svenska Förläggareföreningens Lilla Augustpris 2011
Kärlekssvetten av Cathrine Bengtsson, Lund
måndag 28 november 2011
Dikt från Kura skymning
Tack, Nichole Eriksson i 10SPF, för detta tjusiga originalalster som framfördes under en av bibblans Kura skymning-sessioner i november!
Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra till idag
Så jag satte mig ner och funderade ett tag
Då kom jag på en briljant idé
Och den fick mig att inse
Att rimma är som att simma
Det går bra när du med hjälp av rörelser flyter
och mindre bra när luften tryter
se, det är inte så svårt!
Jag kan vara din suport
Simsalabim ett rim!!
detta kan vara mitt kall
det tror jag i alla fall
men mycket av det här är bara skit
och det var ju faktiskt lite med flit
För dagens tema är humor eller var det inte så?
Jag tänkte att det var lugnt att flumma lite då.
Att på orden vända och vrida
men nu till en annan sida
jag tänkte utnyttja den här tiden
till att berätta något nu innan julfriden
jag tycker att här i biblioteket finns det härligt folk
Som för oss elever ibland fungerar som tolk
För i böckernas outgrundliga värld
Kan det vara svårt att hitta en bok på färd
Margaretha och Fia ni är underbara
Vad finns det som ni inte kan klara?
Tack för att ni alltid finns här
Tack för att ni all denna kunskap bär.
Ni ska veta att all den hjälp ni ger
Bidrar till något mer
Något större än vad vi tror
Något som långsamt gror
Men nu när jag in i rimmens värld drog
så får det vara nog
vilken lång tid det tog!
Men jag har mycket kvar att ge
så snälla Petra kan jag få mvg?
Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra till idag
Så jag satte mig ner och funderade ett tag
Då kom jag på en briljant idé
Och den fick mig att inse
Att rimma är som att simma
Det går bra när du med hjälp av rörelser flyter
och mindre bra när luften tryter
se, det är inte så svårt!
Jag kan vara din suport
Simsalabim ett rim!!
detta kan vara mitt kall
det tror jag i alla fall
men mycket av det här är bara skit
och det var ju faktiskt lite med flit
För dagens tema är humor eller var det inte så?
Jag tänkte att det var lugnt att flumma lite då.
Att på orden vända och vrida
men nu till en annan sida
jag tänkte utnyttja den här tiden
till att berätta något nu innan julfriden
jag tycker att här i biblioteket finns det härligt folk
Som för oss elever ibland fungerar som tolk
För i böckernas outgrundliga värld
Kan det vara svårt att hitta en bok på färd
Margaretha och Fia ni är underbara
Vad finns det som ni inte kan klara?
Tack för att ni alltid finns här
Tack för att ni all denna kunskap bär.
Ni ska veta att all den hjälp ni ger
Bidrar till något mer
Något större än vad vi tror
Något som långsamt gror
Men nu när jag in i rimmens värld drog
så får det vara nog
vilken lång tid det tog!
Men jag har mycket kvar att ge
så snälla Petra kan jag få mvg?
Etiketter:
Dikter,
Eleverna fixar,
Kura skymning
torsdag 24 november 2011
Månadens tidskrifter, november
Varje månad uppmärksammar biblioteket särskilt några av våra tidskrifter.
Det allra senaste numret kan du läsa på plats i bibblan och de näst senaste ställer vi ner på Personalhyllan.
Denna månad tittar vi lite närmare på några tidskrifter från vår kategori Film/foto/konst.
Digitalfoto
Denna tidskrift bjuder på två-i-en! Läs Disajn på ena sidan och vänd sedan tidningen för att läsa Konstvärlden.
Bilderna är lånade respektive från Tradera, Disajn och Konstvärlden.
Det allra senaste numret kan du läsa på plats i bibblan och de näst senaste ställer vi ner på Personalhyllan.
Denna månad tittar vi lite närmare på några tidskrifter från vår kategori Film/foto/konst.
Digitalfoto
Denna tidskrift bjuder på två-i-en! Läs Disajn på ena sidan och vänd sedan tidningen för att läsa Konstvärlden.
Bilderna är lånade respektive från Tradera, Disajn och Konstvärlden.
Bibliotekarierna är på studiebesök idag!
Idag har all personal på skolan kompetensutvecklingsdag! Därför passar vi på att åka till Nacka gymnasiums bibliotek för att spana in hur våra kollegor arbetar där. Bland annat kommer vi att se hur de använder en smartboard för att hjälpa eleverna med informationssökning och hur i-pads passar bra in i en bibliotekaries vardag.
Spännnade!
Och vi träffar er elever som vanligt i morgon fredag!
Spännnade!
Och vi träffar er elever som vanligt i morgon fredag!
onsdag 23 november 2011
Så här kurade vi skymning i bibblan ...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)