NADEEM ASLAM, Den förspillda vakan
En långsam berättelse om Afghanistan där Aslam genom noga utvalda karaktärer ger oss en skiss av landets moderna historia. Vi följer en engelsk läkare som länge varit gift med en muslimsk kvinna; en rysk kvinna som söker efter spår av sin bror, som var soldat i Röda armén. En amerikansk CIA-agent. En ung afghansk man, indragen i terroristverksamhet. En liten tråd i taget nystas upp och får oss att se hur dessa personers öden hänger ihop. Språket är så vackert.
LENA EINHORN, Siri
Som en biografi fast i romanform berättas här om Siri von Essens stormiga romans och äktenskap med litteraturlegenden August Strindberg. Ett förhållande som stred mot samtidens alla konvenanser och som hade potential att bli ett modernt, jämställt konstnärsäktenskap – men som slutade med olycka.
HORACE ENGDAHL, Cigaretten efteråt
Essä eller aforism – spelar ingen roll. Det är elegant formulerade reflexioner över tidsandan och människors beteenden, inklusive hans egna. Engdahl är kritisk till vetenskapen i allmänhet och till den förment exakta naturvetenskapen i synnerhet. Han skriver naturligtvis också om konst, litteratur och musik. Han sågar bloggarna, han är kritisk till feminismen. Han är framför allt mycket rolig och underhållande. Flera av hans slutsatser kan upphöjas till tänkespråk. Årets julklappsbok!
ANNA FREDRIKSSON, Sommarhuset
Eva har inte haft någon kontakt med sina yngre syskon på många år. När hennes mamma oväntat dör måste hon träffa Anders och Maja vid begravningen. Snart är syskonen inbegripna i en bitter arvstvist. Eva som har stått mamman väldigt nära ser det som självklart att hon ensam ska ta över mammans älskade sommarhus i skärgården, men syskonen vill sälja så fort som möjligt. Evas trygga punkt i tillvaron är hotad.
ELLY GRIFFITHS, Flickan under jorden
Ruth Galloway, nästan 40 år, är i alla bemärkelser en stadig kvinna, egensinnig och med stor integritet. Hon bor ensam i en liten men trivsam stuga vid havet i östra England och arbetar som lektor i rättsmedicinsk arkeologi. En dag ringer poliskommissarie Harry Nelson. Han har funnit ett flicklik i närheten av Ruths stuga och ber om hennes hjälp. En spännande deckarhistoria som utspelas i ett magiskt men inte ofarligt marsklandskap. Boken är den första i en serie om Ruth Galloway som privatdetektiv.
BARBRO HEDVALL, Vår rättmätiga plats
Översiktligt och ändå detaljerat skildrar journalisten Hedvall kvinnornas kamp för rösträtt i Sverige, med både inblickar i svensk politik och utblick mot resten andra delar av kvinnorörelser runt om i västvärlden. Med inbjudande layout och ett väldigt rikt bildmaterial, är detta ett måste för bokhyllan!
YVONNE HIRDMAN, Den röda grevinnan
En biografi av historikern Hirdman om hennes mor, Lottie, som växer upp som bokhandlardotter ibland annat Rumänien och England och sedan gifter sig med en kommunistisk greve och flyttar till Moskva. Hon upplever Första världskriget i Weimanberlin, arbetar som kommunistisk spion och hamnar slutligen i Sverige på 50-talet. Men vem var hon? Hirdman blandar historiska källor och personliga reflektioner i en skildring är fragmentarisk och oklar, men också tydlig och engagerande.
LLOYD JONES, Att tro på Mister Pip
På en bortglömd ö i Stilla havet i ett litet samhälle lever människor i sina enkla hus på det som havet och regnskogen ger dem. I berättelsens nu är ön i kläm mellan två olika grupper av gerillagäng. Det finns spår av kolonimaktens intrång, bl a i form av öns enda viting, Mr Watts, som ikläder sig rollen som byns lärare när ingen annan finns. Hans kunskapsbrister är många, men en sak verkar han kunna väl: Charles Dickens. Han läser Lysande utsikter (i princip den enda boken som existerar på ön) för barnen, flera gånger på rad. När boken förstörs försöker de tillsammans återskapa romanen, mening för mening. Och magi uppstår.
MATS JONSSON, Mats kamp
Jonsson fortsätter att nedteckna sitt liv i denna senaste grafiska självbiografi. Mats och Viktoria försöker skapa sig ett liv i Stockholm och går från liten lägenhet centralt och vuxenliv till småbarnsföräldraskap och livskriser. Svart, sorgligt och hoppfullt om Livet.
JENNY JÄGERFELD, Här ligger jag och blöder
En ungdomsbok som belönades med Augustpriset 2010. Temat utgörs av en komplicerad mor-dotter-relation. Hela sitt liv har Maja längtat efter mammans närhet och kärlek. Nu är Majas föräldrar skilda och i vanlig ordning åker hon till Norrköping för att umgås med sin mamma. Men mamman dyker aldrig upp. Var är hon? Det är gripande och ofta roligt berättat. Berättelsen har mycket att säga både till unga och gamla.
LOKA KANARP & C/M EDENBORG, Hungerhuset
Som en spansk skräckfilm berättas här om två systrar vantrivs hos sina fosterföräldrar. De ger sig ut i den djupa skogen och finner där ett förfallet ödehus, som lockar dem men vill dem illa. Suggestiv grafisk skräckberättelse tecknad av Kanarp, som tidigare imponerat med Pärlor & patroner – 60 historiska kvinnoporträtt.
JONAS KARLSSON, Spelreglerna
Vi var många som föll för Karlssons första två novellsamlingar, som var liksom vardagliga men lite skeva. Denna skevhet utforskars vidare i nya samlingen, som dock inte är lika jämn som de tidigare. Novellen Fakturan gör dock läsningen väl värd!
MORGAN LARSSON, Radhusdisco
Vi får följa Morris från skolstarten i slutet av sjuttiotalet och genom högstadiet. Platsen är Trollhättan, där den allmänna devisen är: ”Alla vägar bär till Saab”. Tidsmarkörerna finns med, men alla över 16 år kan känna igen sig i beskrivningarna av kamratrelationer, lärare, första kärleken … ja den tid som innebar många smärtsamma och underbara debuter. Det är en ljus ungdomsskildring, ofta mycket rolig.
BARBRO LINDGREN, Ingenting hände, två gånger”Bomberna faller och faller i Afghanistan och här sitter jag och gläds åt min lilla betongpadda.” Glädje är det annars ont om i den här lilla, sparsmakade boken. Det är snarare en ganska dyster samling betraktelser över livets förgänglighet, sett från ett krypin i Glömminge på Öland. Författarens lilla krokbenta hund eller tuppen på gården får tjäna som utgångspunkt för existentiella funderingar.
HARUKI MURAKAMI, Norwegian wood
Som medelålders hör huvudpersonen plötsligt boktitelns Beatles-låt spelas från flygplanets högtalare och bortträngda minnen från ungdomen drabbar honom med förödande kraft. Läsaren förs bakåt i tiden. Det är en lugn och samtidigt känsloladdad berättelse om Torus komplicerade kärleksförhållande till två kvinnor. Allt utspelas i Japan, men det vimlar av referenser till västerländsk musik, litteratur och film.
AUDREY NIFFENEGGER, Själens osaliga längtan
Tvillingarna Elspeth och Edie har inte haft mycket kontakt med varandra i sina vuxna liv. Men när Elspeth dör efterlämnar hon sin fina Londonlägenhet till Edies tvillingdöttrar, Valentina och Julia. Här undersöks den klaustrofobiska relationen mellan tvillingarna och hur deras liv vävs ihop med det förflutna och med grannarna i huset, som ligger precis vid kyrkogården Highgate. Allting övervakas av mostern Elspeth, som spökar i lägenheten. Välskriven, något morbid historia med ovanliga karaktärer och oväntade vändningar.
AUDREY NIFFENEGGER, The Night Book Mobile
En ovanlig och något makaber liten grafisk historia om en ung kvinna som under en nattlig promenad finner en bokbuss som visar sig innehålla allt hon, och bara hon, någonsin läst. Hennes liv blir sedan fokuserad kring läsning och kring att finna denna bokbuss igen.
FERNANDO PESSOA, Orons bok
Verket bygger på Pessoas efterlämnade dagboksanteckningar, funna efter författarens död 1935, endast 47 år gammal. ”En magnifik samling textfragment” bestående av korta dagboksanteckningar till längre litterära utkast med existentiella reflektioner kring stort och smått. Om denne idag berömde portugisiska författare har sagts att han på något sätt vänder verkligheten ut och in.
JESSICA SCHIEFAUER, Pojkarna
Väl värd sitt Augustpris berättar författaren en historia om Bella, Momo och Kim, tre flickor på gränsen till pubertet och tonårsliv. Av en slump finner de en växt, vars nektar tillåter dem att byta kön under nattimmarna. Här undersöks genusordningen i det slutna sociala rum som är tonåringars liv. Hur kön och identitet spelar in i varandra och hur gemenskaper och sociala band byggs upp.
MATS STRANDBERG & SARA BERGMARK ELFGREN, Cirkeln
En vardaglig högstadiemiljö i den lilla staden Engelfors blir fonden för magiska händelser då sex tonårstjejer alla börjar upptäcka att de har olika övernaturliga förmågor. De visar sig vara häxor och en kamp för livet mot en än så länge oklar ondska tar sin början. De unga kvinnorna tvingas mötas över sociala gränser och överbygga sina fördomar för att kämpa tillsammans mot hotet. Hyllad av DN!
LIV STRÖMQUIST, Ja till Liv!
Från A till Ö bjuder Strömquist på ett argt, politiskt ABC och diskuterar ämnen som svensk politik, nazism, feminism, queer och kulturkändisar. Politisk satir av en av de skarpaste serietecknarna i landet.
AMANDA SVENSSON, Välkommen till den här världen
Tre unga människor i Köpenhamn. Alla tre söker blint efter något som kan lösa deras ångest, hitta en mening med livet, hitta kärleken, hitta sig själva. Det är en poetisk berättelse som ofta byter perspektiv, allt nedtecknat i ett rasande tempo. En språkekvilibrist håller i pennan!
GOD LÄSJUL
önskar Maggi & Fia
tisdag 20 december 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar