tisdag 28 september 2010

Skolbibliotekarie på vift - Bok & biblioteksmässan!

Förra veckan var det dags för Bok och biblioteksmässan att åter igen slå upp sina dörrar! I år hade mässan totalt 97 053 besökare och en av dessa var alltså undertecknad - en av edra skolbibliotekarier.

En fantastisk sak med Bokmässan är så klart att vandra runt i den enorma utställningshallen (med 895 utställare!) och betrakta böcker, bokförlag, bokhandlar, antikvariat, tidskrifter, samtal, debatter, författarpresentationer och förstås träffa kollegor inom både biblioteksvärlden, bokbranschen och läraryrket.

En annan fantastisk sak är alla de föreläsningar, seminarier och debatter som finns att lyssna på. Via Bokmässans community kan du se en lista över alla seminarier som din skolbibliotekarie bevistade!

Många diskussioner fördes om hur bokmarknaden ska utvecklas i en alltmer digital tid (liksom både film-, tv- och musikbranscherna har gjort) och vad som kommer att bli bibliotekens och bibliotekariernas roll i denna utveckling. Mycket spännande!

Ett sådant seminarium - Sociala medier och bibliotek - finns sammanfattat via Högskolan i Borås, och blev också omskrivet av kulturskribenten Jonas Thente i Dagens Nyheter.

Annat spännande som jag hittade var en avhandling om vampyren i litteraturen, som litteraturvetaren Anna Höglund skrivit - Vampyrer: En kulturkritisk studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000-talet.

Jag lyssnade på Sofi Oksanen tala om estnisk historia och hörde Inger Edelfeldt läsa ur sin nya bok, Samtal med djävulen. Ett seminarium gav tips på hur World of Warcraft kan användas i undervisningen och på ett annat diskuterades nordisk feminism.

Och detta är ändå bara en bråkdel.

Det finns helt enkelt en hel värld av möjligheter på Bokmässan.







Bilderna är lånade från Svensk Biblioteksförening, Dagens bok, Wikimedia Commons samt Ne.se.

måndag 27 september 2010

Vinnare av Urhunden!

Nu har årets vinnare av Urhundenplaketterna, som delas ut av Seriefrämjandet, presenterats!

2009 års bästa originalsvenska seriealbum
Frances 1 av Joanna Hellgren
(Ordfront Galago)

2009 års bästa översatta seriealbum
Husfrid av amerikanen Alison Bechdel
(Ordfront Galago)

Specialpriset Unghunden för främjande av barn- och ungdomsserier i Sverige går till Kalle Anka-översättaren Stefan Diös.

Motiveringarna är som följer:

"Joanna Hellgrens Frances 1 får Urhunden 2010 för hennes unika konstnärliga uttryck och suveräna känsla för serieberättandet, som skapar en helgjuten berättelse. Personskildringarna är trovärdiga och engagerande ned till minsta biroll."

"Alison Bechdels Husfrid är en storslagen familjehistoria. Skildringen av serieskaparens far och hennes relation till honom är intellektuell och litterär, samtidigt som den är engagerande och medmänsklig. En serieroman i ordets rätta bemärkelse."

"Stefan Diös översätter med stor kärlek och engagemang. Han visar respekt både för publiken och för ankeborgarna. Genom över två decennier har han nått flera generationer läsare och gjort en ovärderlig språkvårdande insats."

Läs mer hos Seriefrämjandet (där också bilderna kommer ifrån).

Båda albumen finns att läsa i biblioteket, för den intresserade!

onsdag 22 september 2010

Vi välkomnar ...

... den nya gitarren! Taaa-daaaaaa! Den står direkt till höger när du kommer in i biblioteket och alla elever är välkomna att låna den. Tänk bara på att ställa tillbaka den i sitt ställ i bibblan när du har spelat färdigt, så att andra kan låna den.




Resultatet av skolvalet 2010

Av 1084 elever som hade möjlighet att rösta, röstade 639 stycken. Röstdeltagandet blev följaktligen ungefär 58%. Resultatet av årets skolval ser ut som följer:

Moderaterna 213 st 33%
Miljöpartiet 131 st 20,5%
Socialdemokraterna 79 st 12,3%
Folkpartiet 63 st 9,8%
Centern 42 st 6,5%
Vänsterpartiet 38 st 5,9%
F! 24 st 3,7%
Sverigedemokraterna 19 st 2,9%
Piratpartiet 16 st 2,4%
Kristdemokraterna 10 st 1,5%
Övriga 4 st 0,4%

Stort tack till 08SPA och Michaela Nylund som arrangerade detta!



Bilden är lånad från Ungdomsstyrelsen, som är med och arrangerar Skolval 2010.

torsdag 16 september 2010

Skolvalet 2010

Skolvalet arrangeras av 08SPA och går av stapeln torsdagen den 16:e september kl 9-15, vid scenen i Ljushallen. Alla elever får rösta, oavsett ålder. Det enda kravet är att man medtager sin legitimation och visar upp den.

Vad kommer DU att rösta på?




Bilden är lånad från Ungdomsstyrelsen, som är med och arrangerar Skolval 2010.

måndag 13 september 2010

Hej statsministern!

Idag, i en fullsatt ljushall, fick Värmdö gymnasium besök av statsministern, Fredrik Reinfeldt. Han presenterade flera av Alliansens valfrågor och våra elever hade många genomtänkta och relevanta frågor att ställa.









Du kan läsa om besöket i Expressens nätupplaga. Det finns också rapporterat i Aftonbladets blogg Politikerkollen och journalisten Anders Pihlblad bjuder på en bild från besöket via Twitter.

Det finns också ett videoinslag från Expressen tv:

En ny gitarr ...

... är beställd & på väg till biblioteket! Håll ögonen öppna ...

torsdag 2 september 2010

Valet 2010

I bibblan finns de nuvarande riksdagspartiernas valmanifest att läsa! Vi har också ställt fram de tidningar som dessa partiers ungdomsförbund ger ut (och som vi i biblioteket faktiskt har prenumeration på).

Mest information om respektive parti hittar ni dock på partiernas egna webbsidor - samtliga partier har både partiprogram, valmanifest och annat material där.

Länkar till de nuvarande riksdagspartierna (i alfabetiska ordning)
Centerpartiet (c)
Folkpartiet liberalerna (fp)
Kristdemokraterna (kd)
Miljöpartiet de gröna (mp)
Moderata samlingspartiet (m)
Socialdemokraterna (s)
Vänsterpartiet (v)

Läs också om partierna på Riksdagens webbsidor.

På SVT:s webbsida Valet 2010 kan man följa nyhetsrapporteringar och debatter. Ytterligare debatter, analyser och annat material finns också om du går till SVT Play och söker på valet 2010 bland klippen längre ner på sidan.





type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" width="425" height="144" />


            
            
            
            


Bilden med partiloggorna är lånad från Vetenskapsrådets tidning Forska.