tisdag 28 september 2010

Skolbibliotekarie på vift - Bok & biblioteksmässan!

Förra veckan var det dags för Bok och biblioteksmässan att åter igen slå upp sina dörrar! I år hade mässan totalt 97 053 besökare och en av dessa var alltså undertecknad - en av edra skolbibliotekarier.

En fantastisk sak med Bokmässan är så klart att vandra runt i den enorma utställningshallen (med 895 utställare!) och betrakta böcker, bokförlag, bokhandlar, antikvariat, tidskrifter, samtal, debatter, författarpresentationer och förstås träffa kollegor inom både biblioteksvärlden, bokbranschen och läraryrket.

En annan fantastisk sak är alla de föreläsningar, seminarier och debatter som finns att lyssna på. Via Bokmässans community kan du se en lista över alla seminarier som din skolbibliotekarie bevistade!

Många diskussioner fördes om hur bokmarknaden ska utvecklas i en alltmer digital tid (liksom både film-, tv- och musikbranscherna har gjort) och vad som kommer att bli bibliotekens och bibliotekariernas roll i denna utveckling. Mycket spännande!

Ett sådant seminarium - Sociala medier och bibliotek - finns sammanfattat via Högskolan i Borås, och blev också omskrivet av kulturskribenten Jonas Thente i Dagens Nyheter.

Annat spännande som jag hittade var en avhandling om vampyren i litteraturen, som litteraturvetaren Anna Höglund skrivit - Vampyrer: En kulturkritisk studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000-talet.

Jag lyssnade på Sofi Oksanen tala om estnisk historia och hörde Inger Edelfeldt läsa ur sin nya bok, Samtal med djävulen. Ett seminarium gav tips på hur World of Warcraft kan användas i undervisningen och på ett annat diskuterades nordisk feminism.

Och detta är ändå bara en bråkdel.

Det finns helt enkelt en hel värld av möjligheter på Bokmässan.







Bilderna är lånade från Svensk Biblioteksförening, Dagens bok, Wikimedia Commons samt Ne.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar