måndag 30 maj 2011

Sommarlåna!

Låna gärna hem böcker över hela sommarlovet!

(Gäller alla utom er som tar studenten nu.)


Fråga gärna personalen om du vill ha boktips!

GLAD SOMMAR ÖNSKAR BIBBLAN!

torsdag 26 maj 2011

Triss i parallellvärldar under städer

Neil Gaimans roman Neverwhere från 1996 (baserad på hans egna tv-serie med samma namn) är en historia om London Below, den värld som finns under det vanliga London vi ser, under gatorna och i övergivna tunnelbanestationer.

Där råder ålderdomliga hierarkier, där finns magiska varelser som talande råttor, gothiga sirener och farliga monster. (Någonsin undrat varför de alltid säger Mind the Gap, please? när man kliver av tunnelbanan ...?)

Den otroligt vanlige unge mannen Richard Mayhew hamnar av en slump där och kan inte ta sig tillbaka till sitt eget London. Istället blir han indragen i kvinnan Doors kamp för sin och sin familjs överlevnad i ett komplicerat undre samhällssystem.

Denna roman har blivit något av en startpunkt för andra, liknande urbana fantasyhistorier. Norden kan exempelvis bjuda på dessa:



Udda verklighet av Nene Ormes

Den unga kvinnan Udda har länge plågats av mardrömmar och hallucinationer. Men gränserna mellan dröm och verklighet blir allt otydligare då händelser hon drömt om visar sig vara sanna.

Hon finner sig indragen i en parallell verklighet där okända varelser existerar och spelreglerna är oklara. Vem är Henning, som kan skifta till fågelhamn? Vad vill Oraklet, som bor högst upp i Turning Torso? Och hur ska Udda få tillbaka sin försvunna vän Daniel?



Underfors av Maria Turtschaninoff

Alva är en smart, stark tonåring som inte vill passa in i den vanliga tråkiga skolan i det vanliga tråkiga Helsingfors. Hon blir oemotståndligt dragen till främligen Nide, som introducerar det okända Underfors för henne.

Självklart finns dessa att låna i bibblan - välkommen!


Bilderna är lånade ifrån Bokus samt författarens hemsida - Neverwhere, Udda verklighet, Underfors.

torsdag 12 maj 2011

Nollning i biblioteket - lämna igen alla dina böcker innan studenten!

Kära treor!

Snart slutar ni på VGY och beger er ut i den vida, vida världen!

Innan ni gör det vill vi få tillbaka alla böcker som ni har lånat här i huset genom åren - både biblioteksböcker och läromedel.

Vi vill uppmuntra till detta genom att göra som redan de gamla romarna - bjuda på bröd och skådespel!



Ha 0 böcker på kontot innan studenten - få en belöning av oss i bibblan!

Se vår fina kampsång för läromedelscentralen!





Kom in till oss i biblioteket och prata om dina lån om du har gamla böcker som ligger och skräpar eller annat trassel med ditt lånekort. Vi vill alltid diskutera med er och försöka hjälpa till!

Välkomna till biblioteket & LC!



Studentmössebilden är lånad från Tyresö gymnasium. Tack för det!

tisdag 10 maj 2011

Game of Thrones - episk fantasy

Du missar väl inte att bibblan har alla böcker i serien A Song of Ice and Fire, som HBO:s nya supersatsning Game of Thrones bygger på?

Episk fantasy i (hittills) fyra långa delar, full av karaktärer, politiska intriger, kärlek, krig och ond bråd död. Författaren, George R.R. Martin, har själv utlovat att del fem, A Dance with Dragons, ska släppas i sommar.

Nedan finns en trailer till tv-serien!

måndag 9 maj 2011

Triss i fransk feel good

Vi tipsar här om tre stycken sorgliga och lyckoframkallande vemodiga feel good-romaner från Frankrike!



Muriel Barbery, Igelkottens elegans


Renée är portvaktare i ett elegant hus i Paris, osynlig för de tjusiga hyresgästerna där. Men i själva verket drivs hon av en djup längtan efter litteratur och konst och är mycket bildad. Paloma bor i samma hus och är en överintelligent tolvåring med dödslängtan. Renées och Palomas vägar korsas när den kultiverade japanske affärsmannen Kakuro Ozu flyttar in.



Anna Gavalda, Tillsammans är man mindre ensam

Camille, en ensam ung kvinna som arbetar som städerska och bor i ett kallt litet vindsrum, har svårt att få kontakt med andra människor. En kväll uppstår ett oväntat möte då den medvetslöse Camille räddas av Philibert, en plågsamt blyg, stammande aristokrat. Hon flyttar in i hans tjusiga våning i samma hus och möter där också hans rumskamrat, den stilige och inåtvände kocken Franck.


Delphine De Vigan, No och jag

Lou, tretton år, är en överintelligent tjej som pusslar ihop många teorier om hur världen fungerar. Inför ett skolarbete om hemlöshet träffar hon av en slump en artonårig hemlös tjej - No - på gatan, som Lou intervjuar. De blir vänner och vänskapen vänder upp och ner på Lous hela tillvaro.


Välkommen till bibblan!



Bilderna är lånade från: AdLibris, Bokus, och Sekwa.

fredag 6 maj 2011

Gitarren är åter!

NU är gitarren lagad igen och finns åter att låna i biblioteket! Lite mer luggsliten nu, då stämskruvsraderna inte längre matchar, men hel och fungerande i alla fall. Låt oss hoppas att den får förbli så nu!