torsdag 26 maj 2011

Triss i parallellvärldar under städer

Neil Gaimans roman Neverwhere från 1996 (baserad på hans egna tv-serie med samma namn) är en historia om London Below, den värld som finns under det vanliga London vi ser, under gatorna och i övergivna tunnelbanestationer.

Där råder ålderdomliga hierarkier, där finns magiska varelser som talande råttor, gothiga sirener och farliga monster. (Någonsin undrat varför de alltid säger Mind the Gap, please? när man kliver av tunnelbanan ...?)

Den otroligt vanlige unge mannen Richard Mayhew hamnar av en slump där och kan inte ta sig tillbaka till sitt eget London. Istället blir han indragen i kvinnan Doors kamp för sin och sin familjs överlevnad i ett komplicerat undre samhällssystem.

Denna roman har blivit något av en startpunkt för andra, liknande urbana fantasyhistorier. Norden kan exempelvis bjuda på dessa:



Udda verklighet av Nene Ormes

Den unga kvinnan Udda har länge plågats av mardrömmar och hallucinationer. Men gränserna mellan dröm och verklighet blir allt otydligare då händelser hon drömt om visar sig vara sanna.

Hon finner sig indragen i en parallell verklighet där okända varelser existerar och spelreglerna är oklara. Vem är Henning, som kan skifta till fågelhamn? Vad vill Oraklet, som bor högst upp i Turning Torso? Och hur ska Udda få tillbaka sin försvunna vän Daniel?



Underfors av Maria Turtschaninoff

Alva är en smart, stark tonåring som inte vill passa in i den vanliga tråkiga skolan i det vanliga tråkiga Helsingfors. Hon blir oemotståndligt dragen till främligen Nide, som introducerar det okända Underfors för henne.

Självklart finns dessa att låna i bibblan - välkommen!


Bilderna är lånade ifrån Bokus samt författarens hemsida - Neverwhere, Udda verklighet, Underfors.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar