fredag 9 september 2011

Två herrars tjänare på Dramaten!

Du har chans att se flera teaterföreställningar alldeles gratis i höst, via bibblan!

Varje månad får vi ett antal gratisbiljetter från Dramaten till platserna högst upp (Tredje raden) i den stora salongen.

Själv såg jag pjäsen Två herrars tjänare i onsdags. (Då fick vi dessutom flytta ner en balkong, till Andra raden. Det händer ibland, det med!)

Det är en riktigt fartfylld, klassisk komedi med många missförstånd och dörrrar som smäller.

Morgan Alling spelar rollen som den gatusmarte tjänaren, Truffaldino, som snart tjänar inte bara en utan två herrar - varav den ena är en kvinna utklädd till man, för att hämnas sin bror och finna sin älskare, och den andra är älskaren i fråga. Men det vet ingen om. Först.

Låter det rörigt? Ja visst! Kärlekstrådar uppstår och avvecklas, pengaaffärer svindlar förbi och äktenskapslöften både ges och bryts. Vem är egentligen vem i detta historiska Venedig?

Truffaldino tvingas arbeta hårdare än vad hans lathet och glupskhet skulle önska, och Alling klarar rollen galant och med stor spänst. Improvisation, slapstick och vitsigheter går i ett rasande tempo.

Medlemmar i publiken involveras också i föreställningen, så att sitta längst fram är ingenting för de blyga ...

Tre duktiga slagverkare, som också fungerar som statister och dansare, livar också upp föreställningen, genom att bland annat köra ett riktigt STOMP-influerat nummer i köket, bland grytor och lock.

Vill du veta mer om denna teaterform, som kallas commedia dell'arte, rekommenderar jag denna fantastiska bok - Commedia dell'arte: maskerna, komedianterna, scenarierna av Giacomo Oreglia. Den finns att låna i bibblan!

Avslutningsvis kan jag bara säga - ta chansen och se denna pjäs! Den är barnsligt rolig och jag gick i varje fall därifrån uppiggad och glad.

/Fia, bibblan




Bilderna är båda lånade från Sveriges radio; du finner artiklarna här respektive här. ©

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar